הייא נעאמנה עבדה במשך שנים כאחות, וכשחיפשה כיוון מקצועי אחר, נזכרה בשותפה מימי הלימודים באוניברסיטה שלמדה מדעי המחשב — והחליטה לנסות את הכיוון הזה ■
"אומרים על הדור שלי שאנחנו קופצים ממקום עבודה אחד לשני. אני חושבת שזה טוב שאנחנו מחוברים לעצמנו"
הייא נעאמנה, ספרי על עצמך.
גדלתי בעראבה, בגליל התחתון, הילדה השנייה במשפחה של שבעה ילדים. כבר בתיכון ידעתי שאני לא רוצה להיות עקרת בית. רציתי עבודה שאוכל להתפתח בה, קריירה. הייתי הראשונה במשפחה שהלכה לאוניברסיטה. יש לי אחיות צעירות ממני שבעקבותיי הלכו אף הן ללימודים אקדמיים.
בבית הספר הייתי במגמת ביולוגיה ואהבתי את המקצוע. רציתי להרחיב את ידיעותיי על גוף האדם ורציתי לעבוד במשהו שדרכו אוכל לעזור לאנשים. לכן החלטתי ללמוד סיעוד באוניברסיטה העברית. במהלך הלימודים הבנתי שאני רוצה להיות אחות שעובדת עם ילדים, ולשמחתי התקבלתי למחלקת טיפול נמרץ ילדים בבית החולים הדסה עין כרם.
איך הייתה העבודה שם?
העבודה היא במשמרות, ומשמרות לילה הן הכי קשות. יש גם כוננויות והקפצות. הרגשתי סיפוק אדיר בלעזור לילד חולה להחלים, לעבור איתו תהליך שבסופו הוא חוזר הביתה, בריא, או לפחות במצב הרבה יותר טוב.
עם זאת היו גם מקרים קשים. למשל, ילד בן שנתיים שהגיע עם וירוס וחום, והמצב שלו הידרדר במהירות למוות מוחי. היה קשה בצורה בלתי נתפסת לבשר את זה להורים שלו. אני זוכרת גם מקרה של ילד שננשך בצוואר על ידי כלב — ולא שרד. אלו מקרים שנכנסו לי עמוק ללב. לקחתי איתי את העבודה הביתה, ומצאתי את עצמי חושבת על הילדים במחלקה גם בשעות שהייתי עם הילדים שלי.
איפה הגיע השינוי?
אחרי שילדתי, זה נהיה כבר קשה מדי עבורי. בעלי הוא גם אח בטיפול נמרץ, וכשיש ילדים בבית זה מסובך כששני ההורים עובדים במשמרות וצריכים לפעמים להיות בכוננויות. לכן, אחרי שלוש שנים בבית חולים, החלטתי לעבור להיות אחות בקופת חולים. שם שעות העבודה מסודרות יותר: הייתי יוצאת עם הילדים בבוקר, שמה אותם במסגרות שלהם וממשיכה לעבודה — וכשהייתי מסיימת לעבוד, אחר הצהריים, הייתי אוספת אותם מהמסגרות הביתה.
איפה הגיע השינוי?
אחרי שילדתי, זה נהיה כבר קשה מדי עבורי. בעלי הוא גם אח בטיפול נמרץ, וכשיש ילדים בבית זה מסובך כששני ההורים עובדים במשמרות וצריכים לפעמים להיות בכוננויות. לכן, אחרי שלוש שנים בבית חולים, החלטתי לעבור להיות אחות בקופת חולים. שם שעות העבודה מסודרות יותר: הייתי יוצאת עם הילדים בבוקר, שמה אותם במסגרות שלהם וממשיכה לעבודה — וכשהייתי מסיימת לעבוד, אחר הצהריים, הייתי אוספת אותם מהמסגרות הביתה.
כשהייתי סטודנטית לסיעוד באוניברסיטה, הייתה לי שותפה שלמדה מדעי המחשב. באותה תקופה התחום קצת הרתיע אותי משום שראיתי אותה נקרעת על הלימודים ומתמודדת עם אתגרים רבים. בהייטק יש גם הרבה תנודות — הוא עלה ועלה, ואז היה שלב של קיצוצים ועצירת גיוסים. לא חשבתי שזה מספיק יציב.
ואולם עם השנים, כשראיתי את החברה שלי עובדת באינטל ומצליחה, חשבתי שכדאי לשקול את התחום מחדש, שהמאמץ שווה את האפשרויות שמגיעות לאחר מכן. התייעצתי עם חברים נוספים בתעשייה והם המליצו לי להיכנס להייטק דרך תפקיד של בודקת תוכנה.
נרשמתי לקורס של בודקת תוכנה. למדתי יומיים בשבוע במשך חצי שנה. במקביל עבדתי כאחות במוקד טלפוני. זה לא קל ללמוד במקביל למשרה מלאה ועם שני ילדים בבית. אבל נהניתי מהלימודים ודי מהר ראיתי שאני מובילה בכיתה שלי. סטודנטים אחרים באו לבקש שאעזור להם עם המטלות וראיתי שאני טובה בזה.
איך הגיבה הסביבה להסבה שלך?
ההורים שלי ובעלי תמכו בי, אבל בסביבה הרחבה יותר ראיתי אנשים שמרימים גבה. היו שאמרו לי במפורש — "יש לך מקצוע 'בטוח' כאחות, למה את הולכת להחליף את זה בענף שהוא פחות יציב?" או "לא חבל על ארבע שנות הלימוד של התואר הראשון?" היו גם שאמרו לי שלא אצליח למצוא עבודה, כי כולם מבקשים ניסיון. אבל שלחתי קורות חיים לכמה מקומות מיד כשסיימתי את הקורס, ומצאתי עבודה מהר מאוד.
היכן את עובדת?
כיום אני עובדת בחברת קרביין (Carbyne). מצא חן בעיניי שהיא מפתחת טכנולוגיה לשירותי חירום, בין היתר לעולם הרפואה הדחופה. כיום אני עובדת פעמיים בשבוע מהמשרדים בתל אביב, ושלושה ימים מהבית, וזה טוב לי מבחינת איזון בית־עבודה. אני אוהבת את העבודה כבודקת תוכנה. כמי שעבדה כאחות אני מכירה טכנולוגיות רפואיות רבות מהצד של המשתמשים, ועכשיו אני לומדת להכיר מערכות מאחורי הקלעים.
איך היה להתחיל עבודה חדשה עם פרוץ המלחמה?
היום הראשון שנקבע לתחילת העבודה שלי היה ב-8 באוקטובר. זה אתגר ענקי להתחיל עבודה חדשה במצב חירום, כשיש מלחמה, וכולם עובדים מרחוק. אבל החברה הייתה מכילה ומאוד השתדלה שההתאקלמות תהיה קלה — על אף הלם המלחמה, באותו יום בבוקר הופיע אצלי בדלת שליח עם מחשב נייד של החברה ועוד כמה אביזרים שהייתי צריכה. את רוב העבודה למדתי מסרטוני הסברה וכל החפיפה שלי לתפקיד הייתה מרחוק.
עבדת כאחות בטיפול נמרץ, בקופ"ח ובמוקד טלפוני. איך את רואה את עצמך מתפתחת כבודקת תוכנה?
אני רוצה להבין יותר גם בצד של האוטומציה, להיות טים לידר ולהתקדם בחברה. אומרים על הדור שלי שאנחנו קופצים מהר ממקום עבודה אחד לשני. אני חושבת שזה טוב שאנחנו מחוברים לעצמנו — ומבינים שכשהחיים משתנים גם הצרכים והציפיות מהעבודה משתנים, וזה יפה שאפשר להתאים את העבודה לעצמנו ולא רק להתאים את עצמנו לעבודה.
*** הכתבה פורסמה במקור באתר themarker – לינק לכתבה